Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2024

Αποκαλύψεις Χρυσοχοΐδη: Ο πληροφοριοδότης «Χι» και ο ρόλος του στην εξάρθρωση της «17Ν»!

Share

Ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο το οποίο ρίχνει φως σε μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών είναι αυτό του υπουργού προστασίας του πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Με τον τίτλο: «Στον ίδιο δρόμο» το βιβλίο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη περιγράφει την προσωπική και πολιτική διαδρομή του από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα.

Πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο οποίο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκαλύπτει συναρπαστικές λεπτομέρειες για την περίοδο προ της εξάρθρωσης της 17 Νοέμβρη, η κοινή πεποίθηση ήταν ότι η άκρη του νήματος ήταν η έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού, το βράδυ της 29ης Ιουνίου του 2002.

Ωστόσο, ο κ. Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν πληροφοριοδότη, προερχόμενο από τον χώρο του λεγόμενου αντάρτικου πόλης, να είχε δώσει κρίσιμα στοιχεία για τη δομή και πρόσωπα της οργάνωσης που έδρασε από τα Χριστούγεννα του 1975 στην Ελλάδα.

17 noemvri 3 7 24

Η αναφορά Χρυσοχοΐδη στον πληροφοριοδότη «Χι»

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος ονομάζεται «Χι» στο βιβλίο- αυτοβιογραφικό αφήγημα του Χρυσοχοΐδη. Κανείς δεν θα περίμενε να διαβάσει το όνομα του συγκεκριμένου ανθρώπου για ευνόητους λόγους. Ηρθε σε επικοινωνία με τις Αρχές, έδωσε στοιχεία, περιγραφές και επιβεβαίωσε υποψίες για πρόσωπα όπως ο Γιωτόπουλος ή ο Παύλος Σερίφης στην πρώτη γενιά των τρομοκρατών της οργάνωσης.

Ο ίδιος ο Χρυσοχοΐδης αφήνει να εννοηθεί ότι δεν έμαθε την ταυτότητα ή την ακριβή δράση του «Χι» για τον οποίο λέει: «Ο συγκεκριμένος άνθρωπος μου μίλησε αρχικά στο τηλέφωνο, μου συστήθηκε ως «Χι», γι’ αυτό κι εγώ έτσι τον αποκαλούσα στη συνέχεια. Μου ζήτησε απόλυτη εχεμύθεια και την προστασία μου, αφού θα μου εξέθετε στοιχεία και γεγονότα για τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Ως προς τη δράση του «Χι» στο χώρο της τρομοκρατίας ο Χρυσοχοΐδης την περιγράφει μέσω των υποθέσεων που είχε κάνει τότε.

17 noemvri klouva mat

Λέει: «Σύντομα αποδείχθηκε ότι ο «Χι» ήταν μια εξαιρετικά πολύτιμη πηγή πληροφοριών. Εγώ υπέθεσα ότι είχε περάσει από τη μαζικότερη τότε επαναστατική οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας, όχι όμως από τη 17Ν. Ωστόσο φάνηκε πως γνώριζε καλά πρόσωπα και πράγματα, κυρίως για την πρώτη δεκαετία της μεταπολίτευσης».

Οι πληροφορίες του «Χι» οδήγησαν στην επιβεβαίωση των σεναρίων για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και την εμπλοκή του στην 17Ν, αλλά και στην ταυτοποίηση του Βασίλη Τζωρτζάτου ως ένα από τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Πρόκειται για τον άνθρωπο που είχε προσαχθεί ως ύποπτος το 1992 όταν παρακολουθούσε τον αμερικανό στρατιωτικό ακόλουθο Μακιντάιρ, είχε αφεθεί ελεύθερος και συνελήφθη το 2002, ως βασικό μέλος του επιχειρησιακού βραχίονα της 17Ν.

Ο Χρυσοχοΐδης λέει καθαρά ότι ο «Χι» είχε κινηθεί στο χώρο των τρομοκρατών και όταν τον περιγράφει σε άλλο σημείο της αφήγησής του. Λέει: «Τον «Χι» τον συνάντησα αρκετές φορές, με προσφωνούσε «υπουργέ» ήταν ευγενής και μετρημένος, κάπνιζε πολύ, κάπνιζα κι εγώ εκείνη την εποχή και το δωμάτιο ντουμάνιαζε καθώς μιλούσαμε. Εγώ προσπαθούσα να ψηλαφίσω την ψυχή και τον νου του, ήθελα να καταλάβω πώς αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι, προσπαθούσα να ξύσω λίγο την επιφάνεια, να δω τι τον είχε οδηγήσει στην τρομοκρατία, να νιώσω τη δική του πλευρά. Μέχρι και για την εκτέλεση των βασανιστών της χούντας καταλάβαινα το κίνητρο, αν και αυτό δεν πάει να πει ότι συμφωνούσα φυσικά. Ομως, καταλάβαινα το πώς μπορεί κάποιος ακραίων πολιτικών απόψεων, αμέσως μετά τη δικτατορία να σκέφτεται έτσι. Στη συνέχεια όμως;»

giotopoulos 17 noemvri
Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ο «Χι» είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής, γράφει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ότι δεν συμμετείχε ποτέ, άμεσα ή έμμεσα, σε καμία δολοφονία «επιχειρηματολογούσε ότι όλο αυτό το φαινόμενο της τρομοκρατίας ήταν αποτέλεσμα μιας εποχής, της δεκαετίας του ΄80». Το ίδιο πρόσωπο αποστασιοποιήθηκε τη δεκαετία του ΄80, «καθώς δεν πίστευε πλέον στον ένοπλο αγώνα».

Σύμφωνα με την αφήγηση, ο «Χι» είχε προσπαθήσει να πείσει και κάποιους συντρόφους του ότι έπρεπε να λήξει η παράνοια. Μάλιστα, περιγράφει, ότι σε μια από τις συναντήσεις τους, ο «Χι» του είχε πει: «Εγινε ό,τι έγινε, αλλά ήταν μεγάλο λάθος. Τώρα πρέπει να τελειώνουμε, να ψάξεις να τους βρεις. Εμείς οι μετανοημένοι που δεν συμμετείχαμε σε φόνους σου έχουμε εμπιστοσύνη, γιατί είσαι δημοκρατικός άνθρωπος».

Ο Χρυσοχοΐδης για τον υπασπιστή του

Ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλά και για τον θάνατο του υπασπιστή του Γιώργου Βασιλάκη από την έκρηξη μέσα στο υπουργείο.

«Δεν γνώριζα ακόμα αν μας είχε χτυπήσει ρουκέτα απέξω ή έσκασε βόμβα δίπλα μας. Αλλά ότι είχε γίνει μεγάλο κακό, δεν χωρούσε αμφιβολία. Ηταν εφιαλτική η σκηνή που αντίκρισα μπαίνοντας στο γραφείο του. Ο ίδιος κειτόταν στο πάτωμα με το σώμα του διαμελισμένο. Η βόμβα είχε εκραγεί στα χέρια του.

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω την εικόνα του νεκρού υπασπιστή μου, που δεν αναγνωριζόταν, μια εικόνα που δεν θα ξεχάσω ποτέ όσο ζω […]

Ο θάνατος του Γιώργου Βασιλάκη στάθηκε για μένα ένα αβάσταχτο φορτίο ενοχών από το οποίο δεν μπορούσα να συνέλθω. Τούτη η τραγωδία με χάραξε βαθύτατα, έκανα μήνες ολόκληρους να μπορέσω να κοιμηθώ τη νύχτα.

Σήμερα, νιώθω ακόμη μέσα μου να κουβαλάω αυτό το βάρος. Ενας αθώος άνθρωπος σκοτώθηκε στη θέση μου, αυτό δυστυχώς δεν αλλάζει και θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη μαύρη κηλίδα στην ψυχή μου».

Πηγή: Law and Order

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις